3.1.24

Viatgers que descriuen Caldes (2): Baró de Maldà (1789)

Rafael d’Amat i Cortada (Barcelona 1746-1818), cinquè baró de Maldà, fou un viatger i escriptor incansable que deixà un immens dietari de 60 volums, nomenat “Calaix de Sastre” del qual només han estat publicats alguns fragments dispersos. Un d’aquests, és el de les seves excursions, d’on s’ha extret la present transcripció, que com es pot comprovar, és un prodigi de detallisme.

Lo poble de CALDAS DE ESTRAC o CALDETAS, dista una hora y quart de la ciutat de Mataró, a la part de Llevant; i mitja hora de la vila de Arenys de Mar, també a Llevant; queda situat a la vora de la riera de Caldas, porció de casas a la vora del Camí de la Costa, prop de las platjas de mar, vehines al Pont, davallada de la Carretera, últim poble que és lo de CALDETAS del bisbat de Barcelona, y desde la mitat del Pont, dret a las últimas casas de la prosecució de la carretera dret a Arenys, comensa lo bisbat de Gerona.

Las restants casa quedan mes amunt al rededor de un collat, a tramuntana, ab la IGLESIA y RECTORIA. Sota, a la vora de la riera, son los BANYS fins a vuyt y la CASA DELS BANYS, ahont se trobà la prodigiosa imatge de Maria Santíssima del Remey de Caldas, que se venera en lo altar major de aquella Iglesia. Tal poble queda circuhit de montanyas, y a la part de Llevant es lo castell dels Encantats, que es un torreó rodó com de moros, ab merlets circuhit de muralla.

Lo poble, de la part de dalt és pujada y baxada, en certs paratges rapida, empedrada y lliscosa, y lo restant, pla, que forma un carrer y plasa amb alguns hortets per allí cerca vehins a la riera. Las casas son blancas les més. La gent, tant homes com dones, vesteixen a la marinesca.

Las casas son las de SUBIRÀS, vulgo del SARGENTO, de las millors en lo carrer de dalt. Més amunt, casi sobre de esta, es la casa de un tal BUSQUETS, ab lo gros torreó al costat, més alta vistes totes las demàs casas. A l’altre part del carrer, en seguida de casa del Sargenti y demés casas fins la penúltima de en MARCH CAMÚS, y altra caseta al costat, ahont comensa la baxada empedrada y prou ràpida fins a las casas de baix y vora de la IGLESIA y RECTORIA, son frente de la de en March, la casa gran i torrreó dita de en PO DE L’HORTA, y en seguida, per amunt, la de CUXART y demés, fina a can SAURI, que fa cantó a la plasa, y frente es la de DALMAU, en la que hi ha un Sant Antoni de Pàdua amb un nincho ab vidriera al devant que comunica la claror del dia,  dintre de aquell aposento de casa Dalmau.

Desde la qual plasa, y pasadas algunes casas de rengle enseguida de casa Dalmau, una de estas, de SANS, cada payrak de aquell Sr.Rector se ix a la banda esuqerra a un caminet y a un llarch tret de escopeta, a una glorieta ab una petita capelleta al mitg de Santa Bàrbara, desde ahont se descobre lo mar a perdres de vista, ciutat de Mataró, pobles adjacents de la costa i montanya de Monjuich a ponent y a Barcelona un poch, per distarne Caldetas sis hores i mitja.

Las casas mes vehinas a la Iglesia y rectoria en lo carrer de baix, són les de MILANS, gran i xica, TIÓ, GILI, que són pescadors, y al altre costat la de en TIÓ, mediant la pujada a la Iglesia, vista lateralment, la qual es petita, ab única porta al costat y del CAMPANAR gran, ab dos campanetes y novament altra més xiqueta, haventhi sols RELLOTGE DE SOL en la paret del campanar. Un petit ovul sobre del portal de la Iglesia que comunica a claror al cor, ahont hi ha una tetit orga que tot just se afigura. Venerantse en lo camarin de aquell altar major a la imatge de Maria Santíssima de Calda, y sa festa major es en lo dia 8 de setembre.

Abunda aquell terreno la major porció de sauló o terra arenisca, de figueras i figa de moro y se hi treballen moltes nansas de pescar.

Mitja hora distant de Caldetas, a tramontana y ponent, queda en terreno circuhit de montanyes lo poble de Sant Vicens de Llavaneras, veyentse lo campanar quadrat de aquella Iglesia tot blanch. Per avall, un quart distant de est poble de Caldetas, una gran casa, ab son TORREÓ RODÓ de hechura morisca per la configuració de sos merlets, y hisenda que es pertinència dels capellans de la parroquia de Santa Maria del Mar de Barcelona. Y en la descensió fins a baix, a la carretera de la costa, lo HOSTAL DE LAS ANIMAS, ab altras casetas anexas. Dalt de aquellas montanyas, detras de Caldetas, hazia llevant y tramuntana, a dos o tres quarts de llegua, son les casas de TORRENTBÓ y la de MILANS DEL BOSCH.

Lo terreno de CALDETAS y demés de per allí, és molt sà i regalat de aigua. Sota de les casas de pujada desde la riera al poble, hi ha un gran ZAFARECH y prou fondo ab lo MOLY, que llansa sempre gran copia de aigua, y la pujada en seguida del moly fins a dalt es molt ràpida, igualment com altra desde baix al pont de la carretera fins a dalt a las últimas casas ..” 

(Imatges: retrat Baró de Maldà i portada edició "Calais Sastre" (Curiel 2019) 

(Text: AMAT i CORTADA, Rafael d’: “Baró de Maldà – Excursions per Catalunya i el Rosselló a l’últim quart del segle XVIII – CEC” (Barcelona 1919).