31.3.24

Torres de Caldes (3): la de Can Busquets o de l’olivera

En contraposició a la de les heures,  aquesta torre, situada també en zona que es pot considerar com urbana, sempre ha estat de titularitat privada, i per tant el seu ús, més o menys, segons l’època, també. El 25 de febrer de 1586, el Consell de Cent barceloní, l’autoritat del moment, concedí permís per a construir-la a un veí del poble, de nom Joan Busquets, per a defensar la masia adjunta i els conreus adjacents de les incursions dels pirates [1]
 
De característiques similars a la Torre Verda, el seu aspecte actual és una mica diferent de l'original, ja que se li van escapçar els merlets superiors, deixant només a la vista, les cartel·les de suport i l’olivera de grans dimensions que la presideix i també li dona nom.
 

És una torre de planta circular, de sòlida estructura, amb parets de més d’un metre de gruix. Consta de planta baixa i dos pisos, comunicats per una escala de caragol de pedra. Unes espitlleres o segeteres i una finestra permeten l'observació, la defensa i la ventilació de l'edificació. La seva peculiaritat més destacada, com és obvi, és la d’estar adossada a una casa o masia, des de la qual es podia, i es pot, accedir directament al primer pis de la torre. Si bé la mansió és de construcció més tardana, en conjunt formen un dels nuclis arquitectònics més antics de Caldes [2].



[1] El permís va ser atorgat a un “pagès de Caldas Destarach de nom joan busquets” per edificar una “torre rodona per poderse defensar dels moros y altres enemichs”, segons consta a les “Rúbriques de Bruniquer” Vol III, pag 240 que es conserva a l’Institut Municipal d'Història de Barcelona.

 [2] Per la seva construcció, posterior a la torre, la masia es pot datar a finals del segle XVII.  Consta de planta baixa i pis que es troba repartit per un sostre que deixa a la vista unes golfes que alhora priven la visió completa de la teulada, distribució aquesta molt usual en construccions d’aquesta època. La façana principal, orientada en sentit sud, dona al carrer Major, amb arc de mig punt i dovella de pedra. La coberta és de teulada a dues aigües. El carener perpendicular a la porta principal. Es pot accedir a la finca per un accés de vianants des del carrer Major, amb una porta de ferro i uns marges de pedra i també una altra tocant al carrer Mercè i Lluís Companys que permet accés amb vehicle.En conjunt, es tracta d’una finca protegida, catalogada com a BCIN dins l’Inventari de Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. També la protegeix el PEPPA de Caldes d’Estrac (fitxa 55). Recopilació textos: Lluís Bonet, “Les Masies del Maresme, pag 316) i Octavi Mallorquí, Catàleg Béns Patrimonials de Caldes d’Estrac (DIBA, 2006) - Imatge d'arxiu de principis segle XX.