1.1.24

Francesc Busquets, heroi local al Combat de Caldes (11 agost 1713).

En FRANCESC vivia al Caldes des de principis del segle XVIII. Com qualsevol altre, feia el possible per subsistir en els temps convulsos que corrien. Era un home fort, abnegat i complidor. De la família Busquets, relativament benestant, però sense opulència. Estimava el seu poble i volia que millorés, perquè considerava que, en general, li calia més del que tenia.

Apassionat defensor de les llibertats, participava activament en el COMUNS del poble que es reunien sovint, tant per tractar temes propis, com per seguir els avatars de la guerra de Successió que el 1700 havia esclatat en terres catalanes, entre els partidaris de Felip de Borbó (Felip V) i els de l’arxiduc Carles d’Àustria, ambdós pretendents a la corona espanyola vacant.

Caldes, que llavors encara era un CARRER de BARCELONA, es va apuntar al bàndol austriacista, seguint ordres de la ciutat. Per això, al 1713, quan la guerra ja es decantava a favor de Felip, i els seus exèrcits assetjaven Barcelona, FRANCESC BUSQUETS va participar com a SÍNDIC (delegat) caldenc a la JUNTA DE BRAÇOS del 30 de juny de 1713 que per votació (78 si, 45 no) va decidir resistir contra l’exèrcit borbònic.

També per això, quan el DIPUTAT MILITAR de BARCELONA va desembarcar a Arenys de Mar el 9 d’agost, al capdavant d'una tropa d’uns mil soldats, que volia atacar per darrere, als qui rodejaven Barcelona, BUSQUETS va córrer a presentar-s’hi com a voluntari i va ser nomenat capità, al front d’un destacament, per raó de les seves qualitats i pel seu coneixement del terreny.

Va ser BUSQUETS qui, comandant un grup de cavallers, es va acostar i entrar a MATARÓ on s’aquarterava l’exèrcit borbònic per provocar-lo, fer-lo sortir i portar-lo fins a la platja i la vall del seu poble que tant bé coneixia, on l’11 d’agost de 1713, va tenir lloc el conegut com a COMBAT DE CALDES, que gràcies a l’engany de Busquets, va significar una clara victòria de les tropes catalanes, causant més de cent baixes als borbònics vinguts de Mataró.

No content amb aquest fet, després, BUSQUETS i els seus, van seguir enrolats i van acompanyar l’exèrcit català en el seu desplegament cap a l'interior de Catalunya, però aquesta és una altra història, igual com la del retorn, anys després, de Busquets a Caldes, on va viure i ser considerat com un heroi durant anys, amagat, això sí, de la repressió borbònica de després del final de la guerra, l’11 de setembre de 1714.

(Bibliografia.- FRANCISCO CASTELLVÍ "Narraciones históricas desde el año 1700 al 1725 - Vol.III" (Madrid, 1981); S.ALBERTÍ "L'onze de setembre" (1964) i "El Maresme durant la guerra de Succesio (1992), A.CAPDEVILA "David contra Goliat, l'expedició militar de R.Nebot per terres maresmenques (2011); DIVERSOS AUTORS "El Maresme en la línia del temps de la Guerra de Successió (ACM-CCM, 2013)).

(Imatge.- Recreació del Combat (2014), amb participació del Regiment de Miquelets actual)

(Article publicat a la revista de la Gent Gran de Caldes - octubre 2021-)