26.3.24

El 9 de juliol, "Dia de Caldes”, per commemorar la fundació a l’any 1219.

L'Ajuntament, també va aprovar com a data rellevant el dia 11 de juliol en memòria del “Combat de Caldes” de la Guerra de Successió, l’any 1713.

El Ple Municipal del 25 d’agost de 2023 hi va donar llum verda, gràcies als vots de la majoria del Govern de Gent d’Estrac i Junts per Caldes. El PSC es va abstenir i ERC, insòlitament, hi va votar en contra.

S'instaurava així la commemoració de la data en què es va signar l'ACTA FUNDACIONAL de CALDES, concedida pels qui fins llavors n'eren els propietaris en exclusiva, els senyors/es feudals titulars del castell de Mata, Guillem de Montcada i la seva mare Guilleume de Castellvell.

Van convertir les terres caldenques en un alou o quadra, pràcticament independent, presidida pel prior de la Casa de Curació que es volia construir per aprofitar les propietats curatives del broll d'aigua termal que hi havia a peu de riera.

El terreny era escàs i situat entre el mar, la Riera de Caldes (o de Torrent-bó, abans Torrent-Malum), la del Gorg i la de les Corts i el prior era un noble ciutadà barceloní, mecenes i banquer, de nom Pere Grony, que va invertir part dels seus diners en la construcció, primer del Casal, i després, a partir de 1230, d'una petita capella, d'amb prou feines 20 m2 que, amb el pas del temps i de successives reformes i ampliacions, s'acabaria convertint en l'actual Església Parroquial de Santa Maria.

L'acord aprovat pel Ple, a part d'instar l'Ajuntament a fer-ho, també demana i anima a les entitats i particulars, a celebrar la festa cada any, aprofitant també la data per organitzar actes commemoratius i de divulgació dels 804 anys d'història del poble.

Aquest és el text de la moció aprovada:

Aquest estiu passat de 2023, s’ha arribat als 804 anys d’història documentada del nostre poble, a partir del seu inici, el dia 9 de juliol de 1219, data en la qual es va donar oficialitat i naturalesa pròpia, al llogarret situat al cim del turó de Caldes que després, amb el pas dels segles, ha esdevingut la població actual.

En concret, l’ACTA FUNDACIONAL de CALDES  és la donació feta pels senyors feudals titulars del castell de Mata i de les seves possessions, Guillem de Montcada i la seva mare Guilleume de Castellvell, de les terres compreses entre el mar, la Riera de Caldes (o de Torrent-bó, abans Torrent-Malum), la del Gorg i la de les Corts. El destinatari era el prior de la Casa de Curació que s’hi pretenia edificar aprofitant el broll d’aigua termal que hi havia, el noble barceloní Pere Grony que, dies abans i dies després, també va rebre altres donacions de terrenys adjacents.

L’Ajuntament de Caldes, conjuntament amb les entitats del poble, ja van decidir celebrar l’efemèride dels 800 anys, organitzant actes divulgatius i dissenyant elements commemoratius, com una copa i un logotip, però la pandèmia del CV19 va estroncar les previsions i va impedir que se’n poguessin celebrar més i amb més diversitat.

Igualment, fa uns anys, també es va commemorar oficialment una altra efemèride important de la nostra història col·lectiva. La coneguda com a COMBAT DE CALDES que va tenir lloc a les nostres platges i riera, el dia 11 d’agost de 1713, emmarcat dins els vaivens de la Guerra de Successió (1709-1714) i més concretament, en l’episodi de l’expedició del Diputat Militar de Barcelona, que va esquivar el setge que l’exèrcit borbònic de Felip V sotmetia la ciutat, amb la intenció d’allistar voluntaris i recollir queviures, desembarcant les seves tropes, a la platja d’Arenys de Mar i recorrent bona part del territori català abans de retornar a Barcelona.

La batalla, va comptar amb la implicació destacada de no pocs voluntaris caldencs, coneixedors del terreny, essent-ne el més principal, el capità Francesc Busquets, que comandava el destacament de genets que va propiciar l’enfrontament, el qual va concloure, amb una gran i heroica victòria, digne de ser recordada i enaltida, per molt que després, el resultat final de la guerra, no fos el desitjat.

És a la vista d’aquests fets i del notable interès ciutadà que en els darrers temps, per sort, s’ha constatat per conèixer més detalls de la història del poble que pensem que cal donar impuls a la seva divulgació, potenciant-ne la commemoració i, per tant, el seu record i el dels nostres avantpassats, i per això proposem al Ple que es declari el dia 9 de JULIOL com a DIA DE CALDES, i l’ 11 d’AGOST com a diada d’especial rellevància, per tal que, amb la màxima participació ciutadana i també des de l’Ajuntament, administracions i entitats, es promoguin i s’executin les activitats que considerin oportunes per a divulgar el millor coneixement de la història i del patrimoni immaterial, cultural i artístic de CALDES i de la SEVA GENT.

És per això que es proposa al PLE l’adopció dels següents ACORDS

PRIMER.- Instaurar el dia 9 de juliol de cada any com a DIA DE CALDES, en recordatori permanent de la seva FUNDACIÓ el 9 de juliol de 1219.

SEGON.- Instaurar el dia 11 d’agost de cada any, com a diada especial rellevància, en recordatori i homenatge permanent dels fets i la participació dels vilatants, al COMBAT DE CALDES de la Guerra de Successió que va tenir lloc l’11 d’agost de 1713.

TERCER.- Instar a les diverses àrees d’activitat de l’Ajuntament, i a totes les entitats i persones del poble, a commemorar la data amb activitats de tota mena que promoguin el millor coneixement de la història i del patrimoni immaterial, cultural i artístic de Caldes i la seva gent.

QUART.- Fer arribar aquests acords a la Presidència de Generalitat, Parlament de Catalunya i els seus Grups Polítics, al Memorial Democràtic, Diputació de Barcelona, Consell Comarcal del Maresme, als ajuntaments veïns i a totes les, entitats locals i ciutadans/es de Caldes, pel seu coneixement, difusió i aplicació.

(IMATGES: Caldes 800 anys, copes commemoratives - Ajuntament)