26.3.24

Viatgers que descriuen Caldes (1): Bernat Espinalt (1783)

Tal vegada sigui una de les primeres descripcions, encara que breu, del municipi del segle XVIII. Bernat Espinalt i Garcia fou Administrador Principal del Correu de València i membre de la “Sociedad Económica de amigos del País” de Madrid. 

Va escriure el llibre “Atlante Español”, descripció geografia i històrica de tot l’estat espanyol en 13 volums, editats entre 1876 i 1879, però escrits uns anys abans. El 1983 en el cas de Caldes. Una gran part d’aquesta obra està dedicada als Països Catalans, amb profusió de gravats de les poblacions principals.

Crida l’atenció només parli del nucli de dalt de turó de Caldes, i no mencioni el nou traçat del Camí Ral que per aquells anys s’estava obrint pas al peu dels turons, a la franja costanera, més o menys pel traçat actual. ncantats. Tampoc cita el barri arenyenc de Caldetes, potser perquè efectivament era un altre municipi i perquè encara no se’l podia considerar com territori pobla i en canvi, si que fa una bona descripció de l'establiment del banys termals.

"En los límites que divide el Corregimiento de Mataró del de Gerona, a la orilla del Mar Mediterráneo, está situado a los 19º18’ de longitud y 41º35’ de latitud, el LUGAR de CALDAS DE ESTARACH que tiene 66 vecinos en una Parroquia, con Cura Párroco y algunos Beneficiados.

El pueblo es muy antiguo según demuestran varias ruinas de edificios por cuya construcción se conoce fue fábrica de romanos, pero no consta su fundación. El terreno produce trigo, cebada y mucho vino, de cuyo sobrante hacen aguardiente que embarcan para América y Reynos del Norte, a donde van con sus barcos estos naturales, llevando también, encages y blondas muy finas que trabajan las mugeres y niñas.

En este lugar, frecuentado y memorable por las aguas minerales de una fuente que tienen su nacimiento en la Iglesia, las cuales salen muy calientes; hay una gran casa con bellas separaciones para la comodidad de los enfermos que van a tomar los baños.

Tiene este lugar para la defensa de la playa, dos torres, la una llamada Balys y la otra, de los Encantados. Sus armas son un escudo azul y una Caldera de Gules.

(Imatges: Portada i sumari del llibre de l'Atlante Español dedicat al Corregiment de Mataró)